در مبحث شبکه سوالی که بیشتر برای کاربران پیش می آید این است که پروتکل شبکه چیست و به چه منظور به کار برده می شود. در واقع پروتکل به معنای قرارداد، شیوه و اصول، راهکار و سیاست می باشد. با شناخت این پروتکل ها یا به عبارتی راهکار ها خیلی راحت می توانید در اینترنت به فعالیت های خود بپردازند. آشنای با این پروتکل ها ی شبکه برای صاحبان وب سایت بسیار ضروری است. اگر بخواهیم مفهوم پروتکل را برای شما بهتر توصیف کنیم باید گفت پروتکل مجموعه ای قوانینی است که تعیین می کند دو کامپیوتر درون شبکه چگونه با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
کاربرد پروتکل شبکه
اگر بخواهیم با زبان ساده برایتان مثال بزنیم مانند این است که شم به یک کشوری سفر می کنید و هیچ آشنایی نسبت به قوانین آن شهر یا کشور ندارید. ولی شما اگر بخواهید در آن شهر به کار و زندگی بپر دازی باید به قوانین آنجا آشنا باشید. پروتکل یک سری قوانین و اصول است که مشخص می کند یک عمل جزء چه گروه و مشخصه ای است، و از چه سیاست هایی پیروی می کند.
برای پیکربندی شبکه های کامپیوتری با کارشناسان دلتاتک در تماس باشید.
همچنین پروتکل ها شبکه وضایفی را بر عهده دارند، زیرا به عنوان یک واسطه عمل می کنند و با اجرای قوانین خاصی ارتباط بین دستگاه های مختلف را برقرار می کنند. پروتکل ها در تمام زمینه ها قابل اجرا هستند، شبکه، اینترنت، کامپیوتر و فناوری را در بر می گیرند. کامپیوتر های فعال در شبکه از سخت افزار و نرم افزار هلی مختلفی استفاده می کنند. ولی پروتکل های تعریف شده به ارتباط سیستم ها منجر می شود.
وظایف پروتکل شبکه
اگر بخواهیم وظایف پروتکل ها را به صورت تیتر وار بیان کنیم به صورت زیر است:
برای انتقال سرور با کارشناسان دلتاتک در تماس باشید.
- تعیین نوع دیتای قابل انتقال
- تعریف دستورات برای ارسال و دریافت دیتا
- روش انتقال دیتا
انواع پروتکل های شبکه
- ARP پروتکل تفکیک و جدا کردن آدرس
- STP پروتکل درخت پوشا
- NTP پروتکل زمان شبکه
- IGMP قرارداد مدیریت گروه اینترنت
- SMTP پروتکل ایمیل شبکه
- SSH پوسته ایمن
- BGP پروتکل دروازه مرزی
- OSPF پروتکل انتخاب کوتاهترین مسیر
- FTP پروتکل استاندارد اینترنت برای انتقال فایل ها
- HTTP پروتکل انتقال دیتا
- TCP, IP پروتکل لایه انتقال
نقش پروتکل شبکه
نقش پروتکل برای شبکه مانند نقش زبان برای انسان است. برای اینکه دو دستگاه ارتباط موفق برقرار کنند باید زبان های همدیگر را بدانند و یک پروکل یکسان رد و بدل کنند. به عنوان مثال کسی که می خواهد یک کتاب انگلیسی را بخواند باید به زبان انگلیسی آشنایی کامل را داشته باشد و تمام گرامر و معنای کلمات آن را بداند. به عبارتی می توان گفت تمام پروتکل هایی که با هم همکاری دارند تا یک هدف بزرگتری را انجام دهند.
سطوح مختلف پروتکل شبکه
پروتکل در سطوح مختلف در شبکه وجود دارد. در اینجا به توضیحی خلاصه از انواع پروتکل و کاربرد آنها می پردازیم:
ARP
برنامه ها در شبکه برای تبادل پیام بین یکدیگر از IP استفاده می کنند، در صورتی که انتقال پیام بین کامپیوترها به وسیله سخت افزار ها صورت می گیرد. پروتکل ARP Address Resolution protocol وظیفه پیدا کردن MAC Address مربوط به یک IP Address را دارد.
STP
در طراحی شبکه لینک جایگزین از اهمیت بالایی برخوردار است، و در صورت از کار افتادن لینک اصلی از لینک جایگزین در جریان استفاده می شود. STP پروتکلی است که با تشخیص مسیر جایگزین یا همان مسیر دوم زمانی که به آن نیازی نیست آن را مسدود می کند. در این صورت طراح شبکه می تواند چندین مسیر برای سوِیچ در نظر بگیرید، و در صورت قطع شدن مسیر اصلی از سوئیچ جایگزین استفاده کند.
برای نصب و کانفیگ فایروال با کارشناسان دلتاتک در تماس باشید.
NTP یا پروتکل زمان شبکه
زمانی که به اینترنت و شبکه متصل می شویم زمان سیستم به صورت اتوماتیک بروز می شود. NTP یکی از پروتکل های اینترنت و مبتنی بر IP می باشد. و وظیفه آن هماهنگ سازی سیستم هایی است که در شبکه هستند. این پروتکل توسط David L. Mills در دانشگاه Delaware طراحی شده است. NTP از پروتکل UDP استفاده می کند. تنظیم و بروز بودن سیستم هایی که باهم در ارتباط هستند بسیار مهم است. و هماهنگ نبودن زمان بین سیستم ها مشکلاتی را به وجود می آورد.
IGMP
Internet Group Management Protocol پروتکلی است که عضویت هاست در IP multicast موجود در یک بخش شبکه را مدیریت می کند.
SMTP
SMTP مخفف Simple Mail Transfer Protocol یا پروتکل انتقال ساده پست الکتریکی می باشد. به زبان ساده SMTP یک پروتکل ایمیلی است برای ارسال ایمیل از یک حساب به حساب دیگر.
SSH
پروتکل SSH یا Secure Shell یک راه برای برقراری ارتباط بین کاربر و سرور می باشد. این پروتکل یک نمونه امن برای Telnet به حساب می آید. تکنولوژی Telnet یکی از راه های کنترل کامپیوتر از راه دور است. تنها عیبی که دارد این است که برای تبادل اطلاعات رمز گذاری نمی شود و همین مسئله موجب می شود افراد دیگر بتوانند آن را مورد سوء استفاده قرار دهند.
BGP
BGP یک پروتکل مسیر یاب در اینترنت است و که روش برقراری ارتباط بین روتر ها را معین می کند. به اصطلاح روتر ها برای برقراری ارتباط همسایگی ایجاد می کنند وهمین همسایگی ها معیار خوبی برای سنجش اعتبار BGP می باشد.
برای دریافت خدمات طراحی شبکه کامپیوتری با کارشناسان دلتاتک در تماس باشید.
OSPF
پروتکل مسیریابی یا Open Shortest Path First می تواند ترافیک های مربوط به پروتکل IP را مدیریت کند. OSPF نسخه های متفاوتی دارند ولی از دو نسخه آن بیشترین استفاده می شود. تقریبا می توان گفت تمام روتر ها در جهان از OSPF استفاده می کنند. پروتکل مسیریابی از الگوریتم SPF برای جلوگیری از Routing Loop در توپولوژی ها استفاده می کنند.
FTP
پروتکل FTP (File Transfer Protocol) شامل مجموعه قوانینی است شرایط لازم برای انتقال داده ها در شبکه را دارد. از این پروتکل زمانی استفاده می شود که سیستم ها اجازه انتقال فایل و اطلاعات را به یکدیگر داشته باشند. FTP از رمز گذاری استفاده نمی کند و احراز هویت بر اساس نام کاربری و رمز عبور می باشد.
HTTP
HTTP یک لایه اپلیکیشن است که برای برقراری ارتباط بین Web Client و وب سرور استفاده می شود. این پروتکل با هر دو پروتکل TCP و UDP سازگار است.
TCP, IP
مهم ترین پروتکل ارتباطی بین شبکه و اینترنت پروتکل TCP, IP می باشد. از ویژگی های TCP, IP می توان امنیت بالا و توسعه پذیری را نام برد.