مقاله

مهندس شبکه کیست و چه وظایفی دارد؟

مهندس شبکه کیست
  • یکی از مشاغل پرکاربرد که امروزه بسیار طرفدار دارد، مهندس شبکه است. خبر خوب برای افرادی که می‌خواهند مهندس شبکه شوند این است که این شغل بازار کار مناسبی دارد. شرکت‌ها در حال سرمایه‌گذاری روی فناوری‌های جدیدتر و سریع‌تر در حوزه شبکه هستند. این مسئله باعث افزایش نیاز به مهندسین حرفه‌ای شبکه شده است. در خصوص بازار کار و درآمد مهندس شبکه در ادامه توضیحات بیش‌تری داده شده و همچنین در این مطلب به این سوال که مهندس شبکه کیست و چه وظایفی دارد نیز پاسخ داده شده است. اما در ابتدا باید تعریفی از یک مهندس شبکه ارائه و حیطه وظایف او مشخص شود. همراه دلتاتک باشید تا بیشتر با این شغل آشنا شوید.

    برای نصب و راه اندازی شبکه های کامپیوتری با کارشناسان دلتاتک در تماس باشید.

    مهندس شبکه کیست؟

    مهندسان شبکه مسئولیت برنامه‌ریزی، پیاده‌سازی و مدیریت شبکه‌ها را عهده‌دار هستند. این افراد مسئول هستند بهترین بهینه‌سازی‌های ممکن را روی شبکه‌ها انجام دهند تا شبکه‌ها مطابق با برنامه‌ریزی انجام شده توسط معمار شبکه عملکرد قابل قبولی داشته باشند. در حالی که فعالیت‌های تکنسین‌های شبکه، مدیران شبکه یا سرپرستان فناوری‌اطلاعات پیرامون عیب‌یابی روزانه تجهیزات فناوری اطلاعات است، مهندسان شبکه چالش جدی‌تری دارند و باید بر طراحی و بهبود عملکرد شبکه نظارت کنند. مهندس شبکه باید بر اولویت‌بندی دقیق تخصیص پهنای باند نظارت کند، سرعت پورت‌های مختلف سوییچ را بنابر استفاده دستگاه‌ها و کاربران تنظیم کند و همچنین با مهندسان امنیت شبکه در جهت شناسایی آسیب‌پذیری‌ها و تنگناهای امنیتی تعامل نزدیکی داشته باشد.
    در برخی از سازمان‌ها مهندس شبکه مسئولیت ساخت و پیاده‌سازی شبکه‌های بی‌سیم و فیزیکی، عیب‌یابی مشکلات، تحقیق در خصوص به‌کارگیری فناوری‌های جدید و ادغام فناوری‌های جدید و قدیمی را عهده‌دار است.

    برای دریافت خدمات تعمیر شبکه با کارشناسان دلتاتک در تماس باشید.

    مهندس شبکه چه وظایفی دارد؟

    مهندس شبکه نیز مانند دیگر مشاغل وظایف خاص خود را دارد. یکی از وظایف مهم مهندس شبکه بهبود عملکرد شبکه و شناسایی گلوگاه‌هایی است که باعث افت عملکرد شبکه شده‌اند. شرح وظایف یک مهندس شبکه ثابت نیست و به شرکتی که قصد استخدام در آن‌را دارد بستگی دارد. اما وظایف اصلی مهندس شبکه پیاده‌سازی شبکه‌های سیمی و رفع مشکلات و انجام تحقیقات مداوم برای به‌کارگیری فناوری‌های جدید است.
    مهندس شبکه باید بر تخصیص دقیق پهنای باند نظارت کند، سرعت پورت‌های سوییچ را متناسب با نیاز کاربران تنظیم کند و در شناسایی تهدیدات و آسیب‌پذیری‌های امنیتی به مهندسان امنیت کمک کند. یک مهندس شبکه در نبود معمار شبکه می‌تواند تغییراتی در پیکربندی شبکه اعمال کند یا مسئولیت ساخت و پیاده‌سازی شبکه‌ها، عیب‌یابی مشکلات و پژوهش در ارتباط با شناسایی فناوری‌های جدید و نحوه ادغام آن‌ها با فناوری‌های قدیمی را بر عهده بگیرد. آمارها نشان می‌دهند تا سال ۲۰۲۵ رشد عنوان شغلی مهندس شبکه نزدیک به ۱۰ درصد بیشتر از میانگین متوسط سایر شغل‌ها است.

    برای پشتیبانی شبکه های کامپیوتری با کارشناسان دلتاتک در تماس باشید.

    به‌طورکلی می‌توان وظایف مهندس شبکه را این موارد دانست:

    ۱. نصب و راه‌اندازی، پیکربندی و آزمایش تجهیزات سخت‌افزاری، نرم‌افزارها و سرویس‌های موردنیاز
    ۲. بررسی، تحلیل شبکه و رفع عیوب مربوط به شبکه
    ۳. رسیدگی به مشکلات گزارش‌شده از سوی تکنسین شبکه
    ۴. بررسی نیازهای کاربران و اقدام برای توسعه شبکه در صورت نیاز
    ۵. ارائه گزارش مستمر به مدیر شبکه

    بازار کار مهندس شبکه

    طبق اعلام وب‌سایت BurningGlass که داده‌های رشد مشاغل و بازار کار در کشور آمریکا را تحلیل و ردیابی می‌کند، مهندسی شبکه با نزدیک به ۱۵۰ هزار آگهی شغلی دارای میزان تقاضای بسیار زیادی در سال ۱۴۰۰ است. علاوه بر این، در دهه اول سال ۱۴۰۰ رشد هفت درصدی نرخ استخدام در جایگاه شغلی مهندس شبکه پیش‌بینی شده است. به طور کلی، افزایش تقاضا برای مهندس شبکه از سرمایه‌گذاری شرکت‌ها در فناوری‌های جدید، سریع و با کارایی بهتر در حوزه شبکه‌های کامپیوتری ناشی می‌شود. رشد به‌کارگیری آن در صنایعی که در گذشته استفاده چندانی از شبکه‌های کامپیوتری نداشتند، مثل حوزه سلامت، نیز می‌تواند یکی دیگر از دلایل افزایش تقاضا برای نیروی متخصص در زمینه مهندسی شبکه به شمار آید.

    از جمله یکی دیگر از عوامل مؤثر در بهبود جایگاه مشاغل مرتبط با مهندسی شبکه می‌توان به رشد فناوری‌های رایانش ابری اشاره کرد. در این راستا، ارتقا دانش و دریافت گواهینامه‌های مرتبط با پردازش ابری، می‌تواند در عرصه رقابت برای کسب عنوان شغلی مهندس شبکه بسیار مؤثر واقع شود. در کشور ایران نیز مانند سایر کشورهای جهان با توجه به رشد و توسعه صنایع و افزایش به کارگیری شبکه‌های کامپیوتری در راستای بهبود عملکرد، به طور قطع می‌توان گفت که مهندسی شبکه از میزان تقاضای بالایی در بازار کار برخوردار است.

    برای امنیت شبکه های کامپیوتری با کارشناسان دلتاتک در تماس باشید.

    چطور می توان مهندس شبکه شد؟

    برای فعالیت به عنوان یک مهندس شبکه،‌ نیاز به گذراندن دوره‌های آموزشی و یادگیری مهارت‌های عملی خاصی وجود دارد. در این بخش، پیرامون نحوه آماده‌سازی و مسیر شغلی مهندس شبکه توضیحاتی ارائه شده است.

    گرفتن مدرک کارشناسی

    معمولاً یکی از شرایط شرکت‌ها برای جذب کارجویان به عنوان مهندس شبکه، داشتن مدرک کارشناسی در رشته علوم کامپیوتر، مهندسی کامپیوتر یا مهندسی فناوری اطلاعات است. علاوه بر آن، بسته به سِمت شغلی مورد نیاز، برخی از سازمان‌ها، پیش از جذب، داوطلبین را ملزم به گرفتن مدرک کارشناسی ارشد در رشته مدیریت بازرگانی نیز می‌کنند. اگرچه داشتن مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد یک مزیت محسوب می‌شود، اما نداشتن مدرک دانشگاهی در حوزه کامپیوتر و IT نمی‌تواند به معنی عدم امکان کار به عنوان مهندس شبکه باشد. امروزه بسیاری از شرکت‌ها در حال حذف شرط مدرک دانشگاهی از آگهی‌های شغلی خود هستند و صرفاً گذراندن دوره های آموزشی در زمینه مهارت‌های مورد نیاز می‌تواند کافی باشد. به ویژه، داشتن مهارت‌های عملی در حوزه شبکه و IT از اهمیت بیش‌تری برخوردار است که در ادامه به این مسئله پرداخته شده است.

    برای دریافت خدمات اکتیو شبکه با کارشناسان دلتاتک در تماس باشید.

    کسب تجربه مرتبط با حوزه IT

    تنها کسب مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد برای پذیرفته شدن و کار در سازمان‌ها به عنوان یک مهندس شبکه کافی نیست. یادگیری عملی مهارت‌های مورد نیاز برای شغل مهندس شبکه امری بسیار مهم و حیاتی به شمار می‌رود. ابتدا فرد باید زیربنایی از مهارت‌های شبکه برای خود بسازد. یک راه عالی که می‌تواند در توسعه مهارت‌های بنیادی و عملی IT‌ مفید باشد، فعالیت در جایگاه شغلی کارآموز پشتیبانی IT یا Help Desk است.

    مهندسی شبکه شغلی پرتقاضا است و بازار کار بسیار خوبی دارد. یک مهندس شبکه فردی متخصص است که وظیفه راه‌اندازی، نگه‌داری، عیب‌یابی و ارتقای شبکه فیزیکی و وایرلس کل یک سازمان را برعهده دارد. البته، حوزه مهندسی شبکه دارای مسیرها و عناوین شغلی متفاوتی است. سایت دلتاتک امیدوار است این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *